Konutların turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi nasıl alınır?

Kültür ve Turizm bakanlığı konutlarını airbnb şeklinde kiralamak isteyen ev sahiplerine izin belgesini almalarını zorunlu hale getirdi.

Izin belgesi alarak konutların turizm amaçlı kiralanması yasal hale geldi. Yasal şekilde airbnb yapılmasının yasal zemini oluşturulmuş oldu.

Yönetmelik ile konutların turizm amaçlı kiralanması ile faaliyet gösterecek konut sahiplerinin 100 gün ve 100 günden kısa süreler için kiraya vermelerinin önü açıldı.

Bu sayede evlerini uzun süreli vermek istemeyen konut sahipleri gerekli belgeyi alarak ticari faaliyette bulunabilecek.

Yönetmelik; Ev sahiplerinin yabancı veya yerli farketmeksizin 100 gün veya kısa süreli şekilde konutların turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi başvurularını yapacak konut sahibinden uymaları gereken zorunlu kurallar ile hak sahibi (izin belgesi) hak ve yükümlülükler ile alakalı kuralları kapsar.

İzin belgesi

Konutunu gerçek, tüzel kişiler yerli veya yabancı farketmeksizin 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle kiralaması amacıyla düzenlenen turizm amaçlı kiralama izin belgesi düzenlenecek.

Izin belgesi ile konutunu ticari şekilde kiraya veren kişi olacak.

Turizm amaçlı konut izin belgesi başvurusu nasıl yapılır?

İzin belgesi başvurusu e-devlet sistemi üzerinden yapılacak. Konutta üst ve intifa hakkı bulunan konutların malik yerine hak sahibi tarafından başvurusu alınacak. Binada birden fazla konutu turizm amaçlı kiralama yapmak isteyen kişi tek seferde başvurusunu yapabilir. Konut sahibinin aynı binada izin belgeli bir konutu olması durumunda bilgi vermesi yeterlidir.

Binadaki tüm maliklerin izinlerini almak gerekli

Meskeni turizm amaçlı kiralamak isteyen mal sahibinin tüm maliklerden izin alması gerekli. Maliklerin oy birliği ile aldıkları karar yazısını noterde tasdik ettirmesi, aslı veya aslı gibidir örneğini alması gerekir.

Meskenin odalarını kiralamaya izin yok

Konut sahipleri mesken amaçlı kullanılan konutlarda bir veya birden fazla odasını kiralamak için başvuran mesken  sahipleri izin belgesi alamaz.

Turizm amaçlı kiralanması için uyulması gerekenler

  • Konforlu  bir yatak (minumun 1 adet)
  • Yastıklar ve hijyenik kılıflar
  • Çarşaflar
  • Yüz ve banyo havluları
  • Pike
  • İklim koşullarına göre battaniye veya yorgan
  • Tuvalet
  • Banyo
  • Yaşam alanı
  • Mutfak düzenlenmesi
  • Soğuk su
  • Sıcak su
  • Yangınlara karşı yangın tüpü, yangın söndürme dedektörü ve alarmı
  • Yangın ve deprem anında kaçış için merdivenlerin yerini gösteren krokiler kapı arkalarında olmalı
  • Hizmet verilecek konutta dekorasyon, beyaş eşya , internet, donanım ve cihazların yeni veya temiz olması en önemlisi çalışır vaziyette olması gerekli.
  • Kapasite; konutta bulunan her yatak odası iki kişilik olarak hesaplanmalı ilave olarak en fazla iki kişilik kapasite arttırılabilir. istenen şartlara sağlayan oda kapasitesi daha fazla olması durumunda bile 3 yaş altında çoçuklar muaf olacak şekilde max kapasite 12 kişi. Bavurulan konutun kapasitesi üstünden kullanıcı olamaz.

Şartlara uymayan konut sahibine para cezası var

Turizm amaçlı kiralanan konutunu kurallara uymayarak aykırı olarak kiralanması durumunda izkn belgesi sahibi hakkında 4.maddesinin  2 fıkrası ç bendi uyarınca para cezası uygulanacaktır.

Tabele zorunlu mu?

Kısa süreli kiralanacak mesken için tanıtım ve pazarlanmasının yapıldığı her platforumda izin belgesi ve konutun bilgileri yer almalısı gerekenler.

Kiraya verilen konutun konum doğru konum bilgisi, konaklayacak konutun kişi kapasitesi, bulunduğu kat, balkon veya teras varsa yazılmalı, yatak odası, tuvalet ve banyo sayısı belirtilmeli. Yatakların kaç kişilik oldukları, donanım, teşrif malzemeleri, pişirme yemek hazırlama, sıcak ve soğuk saklama ve servis için gerekli tabak, çatal, kaşık, tencere gibi gerekli malzemelerin olup olmadıkları ayrıca çamaşır ve bulaşık makinesi buzdolabı, televizyon tenolojik cihazlar, saç kurutma makinesi bulunuyorsa spa, yüzm havuz, otopark olanaklarının olup olmadığı belirtilmeli. Kablolu veya kablosuz internet mevcut mu son olarak evcil hayvan kabul ediliyor mu belirtilmesi gereklidir.

İzin Belgesi sahibinin sorumlulukları

Kiralanan mesken/konut 9 madde belirtilen niteliklere uygun olarak kiralayana teslim etmek.

Her kiralamada meskenin temizlik ve bakımının  düzenli olarak yapılması. Haşere ile ilgili düzenli şekilde ilaçlamaların profesyonel ekip tarafından yaptırılarak kayıt altına alınması.

Site veya yönetimin kuralları kiralayana yazılı veya çevrim içi bilgilendirilmesinin yapılması.

Turizm Bankanlığının verdiği plaketi meskenin girişine asmak.

Mesken/konut tanıtım ve pazarlamasında doğru bilgileri vermesi; yanıltı olacak ülke turizmini kötü etkileyecek tanıtımlarda bulunmamalı.

Yorum yapın