Örnek kiralama sözleşmesi nasıl yapılır? Doldururken nelere dikkat edilmeli her alanı tek tek bilgi vererek sizlere aktaracağım. Doğru bir sözleşme yapmak için yazının tamamını dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum.
Kırtasiye veya internet üzerinden kira sözleşmesi aldınız. Önce tarihi doğru bir şekilde sayfanın sağ üst köşesine yazın.
Kiraya Veren Bilgilerinin Doldurulması
Bu kısım kiralanacak konutun mülk sahibi bilgileri yer almalıdır. Adı, soyadı, T.C kimlik numarası, telefon, e-posta, adres kiraya veren bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır.
Kiracı - Kiralayan Bilgilerinin Doldurulması
Bu alana kiracı yani kiralayan bilgileri doldurulacak. Adı, Soyadı, T.C. No, telefon, e-mail son olarak adresi yazarak kiralayan bilgilerinin doldurulması hatasız yazılmalıdır.
Taşınmaz Bilgilerinin Doldurulması
Bu bölüme taşınmaz bilgileri doldurulacak. Mutlaka belirtilmesi gereken birçok bilgiyi tapu sayfasında bulabilirsiniz. Ada, parsel, açık adresi, taşınmazın cinsi, kira süresi, aylık kira bedeli, yıllık kira bedeli, kira artış oranı ( TEFE - TÜFE ), kapora, konut abonelik bilgileri ( İGDAŞ, CK BOĞAZİÇİ, İSKİ), Ödeme yöntemi ( Mal sahibi banka adı, iban) Belirttiğim bilgilerin mutlaka doldurulması gereklidir.
Kira Sözleşmesinde Kimin İmzası Olmalı?
Kira sözleşmesinde mal sahibi, kiralayan ve ayrıca talep ve şartlara bağlı olarak kiralayanın kefilinin imzası istenebilir. Taşınmaz sahipleri kendilerini güvence altına almak için kefil talep edebilir.
Evi kiraya verirken dikkat edilmesi gerekenler
Kira sözleşmesini verdiğim bilgiler doğrultusunda hazırladınız ve imzalar atıldı. Aşağıda belirteceğim maddeler evi kiraya verirken dikkat edilmesi gerekenler olarak hem mal sahibi hem kiralayan olarak ilginizi çekebilir.
- Sözleşme için 2 çıktı alın kiralayan ve kiracıda birer nüsha kalacaktır.
- Sözleşmede yer almıyorsa bile aidatın sözleşmeye eklenerek kiralayan tarafından ödeneceği yazılmalıdır.
- Konutta bulunan abonelikleri sözleşme itibari ile üzerine alması talep edilmelidir. Kiracının faturaları ödememesinden kaynaklı mağduryet yaşanabilir.
- Sözleşmeyi tarihten başlayarak sona doğru gözden geçirin hatalı, eksik bilgiler varsa ( kiracı - kiralayan ) olarak düzeltin.
- İmzaları kontrol edin.
- Kiralayan kimlik fotokopisi - kefil kimlik fotokopisi ve ikametgah çıktısı almayı unutmayın.
- Tahliye taahhütnamesi ile sözleşmenin kiralayan tarafından uzatılmasını engelleyebilirsiniz.
- Tahliye taahhütnamesinin kiralayan tarafından noter huzurunda imzalanması durumunda itiraz, ''imza bana ait değil'' gibi sorunlarla uğraşmazsınız.
- Avukat eşliğinde kira sözleşmesi hazırlayabilirsiniz.
- Emlak Ofisi veya gayrimenkul danışmanı ile daha profesyonlece kira sözleşmesi yapılabilir.
- Kaporayı taşınmaz sahibinin kira sözleşmesinde belirttiği banka IBAN numarasına, açıklama kısmına Kapora, kira bedeli veya anlaşmaya bağlı olarak ne için veriyorsanız açıklamaya onu yazınız.
- Mutlaka kira artış oranı konusunda anlaşarak evinizi kiraya verin. Uyuşmazlık sırasında tahliye taahhütnamesi ile kısa sürede tahliye edersiniz.
- Depozito talep edin. 1 Veya 2 depozito yapının durumuna bağlı olarak talep edilebilir.
- Eşyalı ev kiralıyorsanız sözleşmeye ek madde ekleyerek tüm verilen eşyaların fotoğrafını ve videosu çekilip dosyalanmalıdır. Tek tek isimleri ve markaları yazılmalıdır. Eşyalı ev için daha yüksek depozito talep edebilirsiniz.
- Kiracının Findex risk raporunu ve notunu göz önünde bulundurun. Ödemelerini düzenli yapıp yapmadığını findex raporu ile kolayca anlayabilirsiniz.
- UYAP dosya arşivini talep edebilirsiniz. Daha önce ne gibi suçlara karıştı veya önceki ev sahibi ile ilgili bir sorun yaşadı mı, bunları dikkatlice kontrol ediniz.
- Kefilin findex raporunu talep edin. Varlıklı ve düzenli ödemelerini yapıyor ise kefil olarak kabul edebilirsiniz. Borcu olan veya findex raporu düşük bir kefilin size faydası olmayacaktır.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz bilgi ve maddeleri çok dikkatli kontrol ederek kontrat yapmanızı öneririz.
Emlak Ofisi veya gayrimenkul danışman desteği ile daha iyi bir sözleşme yapacağınızı unutmayınız.
Yazımızı sonuna kadar okuduğunuz için teşşekür ederiz. Eğer yazımızı faydalı buluyorsanız lütfen link yoluyla yazımızı paylaşın.