Tapu için randevu nasıl alınır?

Tapu için randevu nasıl alınır?

Çoğu zaman stresli bir araştırmadan sonra satın alacağınız konut veya arsaya karar verdiniz. Bir an önce gayrimenkul satışını tamamlayarak tapu için randevu nasıl alınır? Tapu işlemleri nasıl hızlandırılır? Sizlerle en güvenilir emlak edinme ip uçlarını paylaşacağım. Defalarca tapu işlemleri yaptığım için nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizlere aktaracağım. Tavsiyem yazımın tamamını okuyarak güvenli bir alım satıma imza atmanız için önemlidir.

Gayrimenkul Danışmanı ve Emlakçı Seçimi?

Bilindik gayrimenkul danışmanı( Brokerlar ) emlakçılar ile işlemlerinizi yürütmenizi tavsiye ediyorum. Tabi burda seçeceğiniz broker ve emlakçı önemli bir etken? Neden mi? Ticari alanda kendini geliştirmiş, tecrübesi bu alanda olan danışmanın size uygun bir ev bulması zor olacağı gibi sizlere maliyeti yüksek olacaktır. Porföyü ticari emlaklar ile oluşan bir danışmanın sizlere kıstlı konut seçenekler sunacağı gibi piyasa analizi yaparken konutun değerini ölçemeyecek, bu durum sizi hataya sürükleyip iyi bir evi elinizden kaçırmanıza neden olabilecektir. Konut alanında tecrübeli ve portföyü geniş bir broker ile çalışmanız işlemleri hızlandıracağı gibi tecrübesi ile sizleri yönledirecektir. 

Emlakçı ve danışmanlarının sahip olması gereken belgeler nelerdir?

Resmi belgelere sahip emlakçı ve danışmalar ile çalışın. Maddeler halinde hangi belgelere sahip emlakçı ile çalışmalısınız? Belgelere sahip olmayan firmalar ile çalışmayın. İlan sitelerinde yetki belge no kısmında numarası yazılı firmaları tercih edebilirsiniz. 

Taşınmaz ticaret yetki belge sorgulama yaparak firmanın belgeye sahip olup olmadığını teyit ediniz.

  • Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınmış min. 100 saatlik emlak danışmanlığı belgesi
  • Sorumlu emlak danışmanı seviye 5 ( level 5 ) belgesi
  • Meslek yeterlilik kimlik kartı
  • T.C Ticaret Bakanlığı tarafından verilen taşınmaz ticareti yetki belgesi 

Ev alırken tapuda dolandırılmamak için ne yapmak lazım?

  • Emlakçı alıcı ve satıcıya alım satım sözleşmesi imzalatmalı iki tarafa birer nüsha vermelidir. Konutun m2 bilgisi, ada, parsel, konutun açık adresi, ad soyad, TC ve iletişim bilgileriniz mutlaka sözleşmede yer almalı. Genelde gayrimenkul firmaları alım satım sözleşmesi yapmadan işlemlere başlar, elinizde bir sözleşme olması için mutlaka talep ediniz.
  • Tapunun fotokopisini talep ederek belediye ve tapu müdürlüklerine bizzat veya mal sahibi ile gidilerek tapu üzerinde şerh, icra, borç veya bakanlık tarafından getirilen bir kısıtlama var mı diye sorup öğrenin. Bu konularda utangaç olmayın. Mutlaka doğru ve net bilgiler ile hareket edin.
  • Konutun mesken ve kat mülikiyetli tapu olmasına dikkat edin. Arsa tapulu veya binada fazla kat çıkıldı ise ileride sorun yaşayabilrisiniz.
  • Mutlaka önceden kararlaştırmanız gereken konular; kapora, satın alacağınız konutun fiyatı, emlakçıya vereceğiniz komisyon önceden konuşup sözleşmeye ekletiniz.
  • Mal sahibine kapora olarak verilecek ödemeyi banka yoluyla tapu adı geçen kişiye,  açıklamaya  konutun ada, parsel ve adres bilgisini yazarak gönderiniz.
  • Satıcının  belediyeden aldığı rayiç bedel evrakını kontrol edin anlaşma yapılan tutarın altındaysa tapuda doğru rakamı görevli memura iletebilirsiniz. Düşük gösterilen rayiç bedelleri ileriki tarihlerde vergi dairesi tarafından tespit edilmesi halinde her iki tarafa eksik belirtilen rayiç + ceza tutarı yansıtılır.

Ev alım satımında para nasıl ödenir?

Taputakas sistemi bu işlemler için var. Sistemin size verdiği hesap veya numaraya parayı yatırıp işlemlerin bitmesi alıcı parasını, satıcı ise tapusunu aynı anda alır. Önce para mı yoksa tapu mu sorusu için stres yaşamanıza gerek kalmaz. Bu ev alım satımında para nasıl ödenir? sorunuza basit bir çözümdür.

Alıcı ve satıcıya sağladığı kolaylık hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için taputakas sitesini zaiyaret edin.

Elden ödeme yapmayı tercih ediyorsanız alıcı olarak tapu memuru veya müdürünün satıcıya "paranızı aldınız mı" dediğinde parayı satıcıya o an takdim edebilirsiniz. Tabi bu  yöntemi tavsiye etmediğimi ve yanlış bulduğumu belirtmek isterim.  En sağlıklısı devletin belirttiği sistemi uygulamanızdır. Bu alıcı ve satıcıyı her türlü riske karşı koruyacaktır. 

Webtapu randevu nasıl alınır?

Resim Yükle

Webtapu işlem başlatmadan önce sistemin android ve ios uygulamaları hatırlatayım. Uygulamayı indirip işelemlere bu şekilde devam edebileceğiniz gibi mobil veya masa üstü bilgisayar tarayıcınız ile e-devlet web tapu yazarak giriş yapabilrisiniz.

Emlakçı, alıcı ve satıcıdan kimlik bilgileri veya fotokopileri talep eder. Danışman, webtapu üzerinden her iki taraf için satış işlemi başlatır. Bu işlemler sistemi sürekli kullanan bir broker için  bir iki dakikayı geçmez.

Gayfimenkul firması veya danışmanınız olmadan bu işlemi yapabilirsiniz. Webtapuya satıcı giriş yapmalı. Satacağı gayrimenkulün üzerine gelip işlem başlatması gerekmekte. Bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra işlem yapılacak tapu müdürlüğünü seçip işlemi tamamlayabilir.

Web tapu giriş yapamıyorum

Sistemi indirmek son derece basit. Aktif etmek için çift aşamalı doğrulamayı yapmanız gerekiyor. İki aşamalı doğrulama için nfc özelliği olan bir telefon ile kimliğinizi sistemin taraması ile beraber web tapu giriş yapamıyorum sorununu çözebilirsiniz. Nfc özelliği bulunan telefonunuz olmadığı durumlarda e-imzanız ile web tapu sistemine giriş yaparak iki aşamalı girişi onaylayabilirsiniz. En basit yöntem nfc özellikli bir mobil cihaz kullanmaktır. 

Tapu randevu mesajı ne zaman gelir?

Bulunduğunuz tapu müdürlüklerinin yoğunluğuna göre max. 1- 2 gün içinde alıcı ve satıcıya tapu randevu mesajı gelecektir. Tapuyu gayrimenkulün bulunduğu il sınırları dışında yapıyorsanız bu işlem 1 hafta hatta 15 günü bulabilir. İşlemi başlattığınız tapu müdürlüğü konutunuzun bulunduğu müdürlüğe yazı yazarak yetki talep edecektir. Yoğunluğa bağlı olarak bu işlemler zaman alacak, dolayısıyla uzayacaktır.

Tapu mesaj geldi ne yapmalıyım?

Alıcı ve satıcı gelen mesaj ile beraber tapu harcı vb ödemeleri tamamladıktan sonra tapu müdürlüğünün belirlediği zaman ve saatten 30 dk önce tapu müdürlüğünden satış işlemleri için numara alarak işlemleri başlatabilirler. Kimlikleriniz yanınızda bulunmalıdır. Müdürlüklere göre veya gayrimenkul cinsine göre farklılık gösterdiği için bazen eski tapu belgesi veya fotoğrafınız talep edilebilir.

Tapu harcı internetten nasıl ödenir?

Mesajla sizlere iletilen 12 -13 haneli e-tahsilat numarasını yazarak tapu harcı ve döner sermaye ücretini Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü e-tahsilat sayfasına veya Dijital Vergi Dairesine ödeyebilirsiniz. 

Tapu aldıktan sonra ne yapmalı?

Tapu aldıktan sonra yapılacak ilk işlem tapuyu kontrol edip bir sorun bulunmuyorsa, o yıl içinde satın aldığınızın konutun bağlı olduğu belediyeye beyan bildiriminde bulunmanız gerekiyor. Aynı yıl beyan bildirimi yapmadığınız takdirde cezalı ücretle beyan ödersiniz. Bazı belediyelere gitmenize gerek kalmadan whatsapp veya e-mail yoluyla tapunuz ve kimliğinizi ileterek, emlak beyan bildirimi yapabilirsiniz.

Belediyelerın online işlemler bölümü ve e-devlet üzerinden emlak beyanı işlemleri ile belediyeye gitmenize gerek kalmaz.

 

Mehmet Emin ASLAN

Ticari Gayrimenkul Uzmanı

Marmara Emlak

 

 

Haber Yorumları